Na co myslet při výběru dovolené

Základem při výběru dovolené je zvolit si destinaci a typ ubytování, protože od toho se odvíjí všechno ostatní. Pokud nejste dobrodruh a nechcete jet na dovolenou na vlastní pěst, můžete využít služeb cestovních kanceláří. Výhodou je obrátit se na cestovní kancelář, kterou znáte, nebo vám byla doporučena známými.
"V takovém případě je zaručena jistota, že vám poradí dobře a navíc, pokud vás znají jako stálé klienty, vědí přesně, co od dovolené očekáváte a kde se vám bude nejvíce líbit," říká Mariana Metwaly-Veiglová z cestovní kanceláře TUI ReiseCenter Slovensko.

Netřeba chtít za každou cenu na dovolené ušetřit. Je lepší si za ubytování připlatit, jak se snažit jít do nižší cenové kategorie, kde hrozí riziko, že klient bude nešťastný a bude mít zkaženou dovolenou jen pro pár ušetřených eur.

Cestovní pojištění

I když je dovolená především o odpočinku, měli bychom být ostražití. Mnozí z nás cestovní pojištění podceňují, a když se něco stane, litují. Cestovní kanceláře k dovolené automaticky nabízejí i cestovní pojištění. Klient však může sám rozhodnout, zda se dá, nebo nedá pojistit. Pojištění není povinné. Cena se pohybuje přibližně od 1,50 € do 2,50 € za osobu na jeden den.

Co pojistka zahrnuje:


  • léčebné výlohy v zahraničí,
  • pojištění zavazadel,
  • pojištění odpovědnosti za škodu,
  • úrazové pojištění,
  • pojištění storna zájezdu,
  • pojištění předčasného návratu a nevydařené dovolené,
  • zpoždění dopravního prostředku. 

Výhodou cestovního pojištění je, že v případě neschopnosti nástupu na dovolenou pro nemoc či pro jiné zdravotní komplikace, pojišťovna vrátí 80%, někdy až celou částku dovolené. Závisí na druhu cestovního pojištění.

1 komentář:

  1. Podle mého názoru určitě užitečné rady. Děkuji mockrát. To pro mě například při výběru letošní dovolené byla důležitá hlavně její cena. Právě proto jsem se rozhodla, že si letos odpustím exotiku a raději se pojedu podívat do Chorvatska Tam se totiž podle mého názoru dá zařídit velmi pěkná a hlavně levná dovolená. :-)

    OdpovědětVymazat